27 de locuri de vizitat in Amsterdam – Episodul 3

Nu stiu ce v-au transmis articolele anterioare, dar Amsterdam ramane pentru mine un oras in care cu un buget decent te poti simti foarte bine. Din parcul Vondelpark, ne scuturam patura, ruscacul si pornim in ultimul episod din seria celor 27 de locuri de vizitat in Amsterdam.

19) Plimbare cu bicicleta

Daca nu inchiriati o bicicleta, se spune ca ati venit degeaba in Amsterdam. Sunt sigur ca o parte dintre voi nu indragiti acest sport sau nu aveti curajul necesar. Exista alternative precum transportul in comun, mersul pe jos, dar pentru cei cu un dram de curaj, trebuie sa stiti ca mersul pe bicicleta nu e ca in Romania. Biciclistii au banda si semafoarele lor, iar in afara orasului exista adevarate trasee catre toate colturile Olandei. Revenind in Amsterdam, preturile variaza in functie de cat de mult vreti sa inchiriati o bicicleta: 1 ora, 2, 3, 7 sau o zi. Pentru o ora, tarifele se invart in jurul sumei de 3 Euro, iar pentru o zi trebuie sa scoateti din buzunar cam 15 Euro. Biciclete gasiti cu pracadere in jurul Garii Centrala/Central Station.

20) City Tour cu autobuzul etajat

Pe principiul hop on-hop off, autobuzul etajat va asteapta la o plimbare prin cele mai importante repere din Amsterdam. Turul poate fi “inteles” in 19 limbi cu ajutorul castilor puse la dispozitie. Avand un interval de succedare de aproximativ 30 de minute, aveti timp suficient toata ziua sa utilizati un bilet de o zi pentru care va trebui sa scoateti din buzunar aproximativ 19 Euro. Prima plecare este de la ora 10:00 de la Gara Centrala/Centraal Station. Printre obiective se numara Waterlooplein/Primaria, Heineken Experience, Rijkmuseum, Leidseplein.

Hop On – Hop off – Autobuz turistic Amsterdam

21) Strazile inguste din Amsterdam

De cand exista Amsterdam pe harta lumii, strazile din localitate au fost inguste in Centrul orasului. Sansele sa gasiti mai multe strazi in care incap 1 sau 2 persoane sunt mai mari daca folositi mersul pe jos. Strada Sforii din Brasov are concurenti seriosi in Olanda 😊.

22) Nemo Science Museum

Portile muzeului din apropiera Garii Centrale s-au deschis secolul trecut, in anul 1923. Cele mai interesante expozitii stintifice sunt vizitate anual de peste 670 000 de curiosi. Datorita acestei prezente, Nemo Science Museum este cel mai mare centru stiintific din Olanda si al 8-lea cel mai vizitat muzeu din Tara Lalelelor. Preturile biletelor variaza intre 12 si 17 Euro, in functie de categoria de varsta.

Nemo Science Museum – Amsterdam

23) Cartierul Zeeburg

La 2 statii de Gara Centrala din Amsterdam se afla Cartierul Zeeburg. Aparent, nu iese cu ceva in evidenta, dar podurile, strazile si cladirile din imprejurimi se inscriu pe o lista spectaculoasa a imaginilor de neuitat din oras. Fiecare cladire construita, fiecare locuita are cate ceva aparte, iar faptul ca oamenii nu au gratii la case, te face sa simti intr-o alta lume. Sa nu mai spun ca seara poti vedea familii cum se strang la cina. Altii stau, se uita la televizor sau discuta despre cele adunate in ultimele ore.

Cartierul Zeeburg – Amsterdam
Cartierul Zeeburg – Amsterdam

24) Linia 52 – Metrou (Nord-Sud)

Locuitorii din Amsterdam au avut de asteptat 15 ani sa circule cu metroul de pe linia 52 (Noord-Zuid). Cele 7 statii au necesita lucrari ample, iar termenul initial a fost depasit cu mult. S-au efectuat lucrari spectaculoase sub centrul istoric, respectiv intre Gara Centrala si partea de nord, sub IJmeer. La final, timpul de parcurgere a distantei s-a redus la jumatate, iar cele 16 minute va sunt suficiente sa ajungeti din nord in sud (sau invers). Garniturile introduse pe 21 Iulie 2018 sunt noi, iar daca ajungeti la Amsterdam, va recomand cu plimbare cu cel mai modern metrou din Europa.

25) Heineken Experience

Berea reprezinta o cale de socializare cu prietenii, colegii de la serviciu sau cu persoana cu care aveti prima intalnire. Emotii, nu 😊? De ele nu veti avea nevoie la Heineken Experience unde aflati istoria celebrei fabrici, veti descoperi cum se prepara berea, care este procesul exact, iar la final gasiti un stand de la care puteti achizitiona produse originale Heineken.

Sfat: exista vouchere de promovare a orasului Amsterdam. Astfel, puteti sa mai scadeti din pretul unui bilet. Daca mergeti direct la Heineken Experience, biletul costa 21 Euro de persoana, dar de pe strada dintre Dam si Centraal Station gasiti si la 17-18 Euro 😊

26) Amsterdam Arena

Fotbalul nu este reperul locuitorilor din Ansterdam, ei avand alte preocupari si activitati de petrecere a timpului liber. Totusi, Amsterdam Arena/ Johan Cruijff Arena atrage multi turisti curiosi sa vada cum arata celebrul stadion. Ajax Amsterdam isi desfasoara partidele de pe teren propriu pe cel mai mare stadion din Olanda si primul din Europa cu acoperis retractabil. Cei aproximativ 55.000 de spectatori sunt prezenti meci de meci pe arena inaugurate in August 1996.

Amsterdam Arena vazute de la A’DAM Lookout

27) Lomanstraat

Poate cea mai spectaculoasa strada din Amsterdam ofera si un peisaj grandios. In forma de X, copacii formeaza litera X de mai multe ore, iar din centru se ajunge foarte usor luand tramvaiul 2. Atentie: poza este cat se poate de reala 😊

La capatul celor 27 de locuri de vizitat pe care vi le-am propus, am un singur regret: faptul ca a trebuit sa ma opresc la acest numar. Sunt ferm convins ca sunt si alte zone faine din Amsterdam pe care poate eu nu le-am descoperit. Va las pe voi sa le aflati si sa va formati mai multe amintiri.

Te-ar mai putea interesa:

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare;

27 de locuri de vizitat in Amsterdam – Episodul 1;

27 de locuri de vizitat in Amsterdam – Episodul 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *