Autobuzele Ikarus din Ploiesti – Prezentare

O vorba din batrani spune in felul urmator: “Cine nu a calatorit vreodata cu un autobuz Ikarus, inseamna ca nu a avut copilarie”. Desigur, poate unii dintre voi o sa ridicati doua degete si o sa spuneti “Unde le mai gasiti in Romania?”. Raspunsul este simplu: cel mai aproape de Bucuresti se afla la 60 de kilometri distanta, in orasul Ploiesti.

In secolul trecut, fabrica Ikarus din Ungaria producea autobuze pe banda rulanta pentru Europa de Vest si de Est. Unii dintre noi am avut sansa sa copilarim cu aceste vechicule. Altii le-au prins mai tarziu, precum s-a intamplat si la Ploiesti. Din Germania, au fost aduse second-hand 150 de autobuze in 1995 si 1996 din orasele Berlin, Cottbus sau Jena. Au fost achizitioante modele Ikarus 260 (de 11 metri) si 280 – articulate de 17 metri.

Autobuzele Ikarus din Ploiesti – Prezentare
Autobuz Ikarus 280 – #2079 – Linia 104 – 30 Mai 2018

Un autobuz Ikarus 260 poate transporta 23 de calatori pe scaune si 76 in picioare. Vehiculul este dotat cu 3 usi si au fost printre cele mai fiabile autobuze pe care orasul Ploiesti le-a avut. Aceeasi mentiune o pot face si in cazul altor localitati din Romania.

Autobuz Ikarus 260 – #2288 – Linia 1D – 22 Noiembrie 2018

Modelul articulat – Ikarus 280 – dispune de o capacitate de transport mai mare fata de modelul anterior. 143 de calatori pot fi preluati de catre un astfel de autobuz, din care 36 pe scaune si 107 in picioare.

Autobuzele Ikarus din Ploiesti – Prezentare
Autobuz Ikarus 280 – #2179 – Retragere Linia 104 – 22 Noiembrie 2018

In trecut, cateva autobuze Ikarus 260 si 280 au fost implicate in cadrul proiectului Civitas. Cele selectate au beneficiat de montarea unei instalatii GPL care a fost indepartata la cativa ani distanta.

Vestile de la Ploiesti nu sunt favorabile celor care sunt fani Ikarus. Din pacate, din cele 150 de autobuze aduse la jumatatea ultimului deceniu din anii ’90 au mai ramas, in prezent, aproximativ 30 de exemplare. Vehiculele circula in functie de schimb si de sofer. In clipa de fata, Ploiestiul este singurul oras important din Romania care mai detine o flota consistena de autobuze Ikarus. 

Contextul actual este unul neprielnic acestora, deoarece la Ploiesti au sosit primele 10 autobuze noi comandate din cele 50. Acestea urmeaza sa fie inmatriculate, sa se efectueze receptia, iar apoi vor fi introduse la traseu pe liniile 1, 2 si 30. Asadar, cine doreste sa-si completeze seria de Ikarus-uri ar trebui sa se grabeasca si sa faca o plimbare la Ploiesti cu proxima ocazie.

Ca o parere personala, ma incanta faptul ca pasionatii de transport in comun din strainatate isi planifica vacantele in functie de tipul autobuzelor, tramvaielor si troleibuzelor pe care gasesc in orasele Romaniei. Nemti, maghiari sau cehi au vizitat vara aceasta Municipiul Judetului Prahova pentru a pune deoparte o amintire cu autobuzele Ikarus.

La final, va invit sa urmariti o galerie foto personala cu o parte dintre autobuzele Ikarus 260 si 280 din Ploiesti.

– Exterior

– Interior

Mai multe poze puteti regasi pe contul meu de Flickr, in albumul dedicat transportului in comun din orasul Ploiesti.

Te-ar mai putea interesa:

Autobuzele Dac din Craiova si Targu Jiu;

Troleibuzele din Targu Jiu – Prezentare;

Cluj-Napoca: Primele autobuze Mercedes-Benz Conecto Euro 6 au sosit in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *