Autobuzele Dac din Craiova si Targu Jiu

Industria romaneasca de vehicule a prosperat in secolul trecut, iar multe dintre orasele Romaniei au achizitionat mijloace de transport realizate la uzina Rocar. Unele dintre ele inca supravietuiesc valului de dezvoltare, iar autobuzele DAC din Craiova si Targu Jiu reprezinta aur curat pentru cei pasionati.

Zilele trecute, s-a raspandit vestea prin tara ca un american – Al Barry – a cumparat un autobuz DAC de la Fetesti. Vehiculul a trecut printr-o adevarata aventura pentru a ajunge peste Ocean. Aproximativ 6 luni de zile au durat formalitatile pana cand Al Barry si-a vazut visul cu ochii si a intrat oficial in posesia autobuzului dorit. La primul contact, au fost vesti placute, dar si neplacute – radiatorul a explodat.

Pentru cei care se afla in Romania partea cea buna e ca nu trebuie sa mergeti pana in Statele Unite ale Americii sa vedeti exponatul. Autobuzele DAC inca mai circula in principalele orase din Romania. Din cele pe care le-am vizitat in ultimele (cu aproximatie) 12 luni, Craiova si Targu Jiu se inscriu pe lista localitatilor care exploateaza autobuze DAC.

Autobuze Dac 112 UDM din Targu Jiu – 14 Iulie 2018

In cazul Capitalei din Banie, autobuzele DAC 112 UDM incep sa devina pe zi ce trece un lux, fiind in circulatie aproximativ 10 unitati. De exemplu, la sfarisitul anului 2016, 30 de autobuze DAC se regaseau pe strazile Craiovei. Au fost si sunt printre cele mai rezistente vehicule, dar timpul isi spune serios amprenta. Unul dintre cel mai ravnit si ingrijit autobuz are numarul de parc #418. Din pacate, nu am avut posiblitatea sa il pozez pana in clipa de fata, dar si celelalte care mai sunt la traseu au parte de un tratament corespunzator din partea soferilor.

Autobuz DAC 112 UDM – #391 – Craiova – 06 Iunie 2018

La Targu Jiu, va povesteam in urma cu cateva zile ca este singurul oras din Romania care mai are in exploatare troleibuze DAC. In cazul autobuzelor, pot puncta faptul ca se regasesc modele DAC 112 UDM (12 metri) si 117 UD (articulate – 17 metri). Vehiculele circula zi de zi pe strazile din orasul lui Brancusi, iar daca vreti sa va cresteti sansele sa admirati unul dintre acestea, este bine sa calatoriti la Targu Jiu in cursul saptamanii. Teoretic, ar mai fi 10 autobuze DAC 112 UDM si doua exemplare 117 UD.

Autobuz DAC 112 UDM – Targu Jiu – 14 Iulie 2018

Timpul trece, iar scurgerea minutelor ne determina sa ne gandim la viitor, la evolutia transportului in comun. Desigur, este bine sa punem deoparte ceea ce a fost frumos si sa ne aducem aminte de mijloacele de transport care au scris istorie pe strazi. Autobuzele DAC si-au dovedit fiabilitatea in orasele din Romania, dar si din afara tarii. Restul … e istorie, cu mentiunea ca trecutul poate fi savurat in prezent la Craiova si Targu Jiu cat se va mai putea.

La final, va invit sa urmariti o galerie foto personala cu cateva autobuze DAC din Craiova si Targu Jiu.

– Exterior

– Interior

Te-ar mai putea interesa:

Transportul in comun din Pitesti – Prezentare;

Transportul in comun din Buzau – Trecut. Prezent. Perspective;

Tramvaiul Astra Imperio – Prezentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *