27 de locuri de vizitat in Amsterdam – Episodul 2

Zilele trecute, ne-am urcat in avion, iar de la Aeroportul International Schiphol am mers direct la Gara Centrala din Amsterdam. De aici, am pornit la drum intr-o calatorie relaxanta prin preajma kilometrului 0 din oras – asa cum l-am denumit. 27 de locuri de vizitat in Amsterdam v-am promis, iar urmatoarele 9 continua din locul in care am ramas ultima data, cu mentiunea ca pauza de masa de la Manneken Pis s-a incheiat 😊

10) Magazinul De Bijenkorf

Fondat in anul 1870, lantul de magazine din Tarile de Jos isi are sediul in Piata Dam din Amsterdam. Diferite spatii comerciale va asteapta pe 5 nivele: de la bijuterii, la parfumuri, cosmetice, iar la ultimul etaj se afla o cantina cu regim de autoservire la care puteti lua masa oricand pana spre seara. Alte magazine De Bijenkorf se mai afla la Haga sau Rotterdam.

11) Cartierul Rosu

La 5 minute distanta de Gara Centrala sau la cateva zebre pe verde ajungeti in miezul problemei. Artera principala a cartierului rosu se afla de o parte si de cealalta a celui mai vechi canal din Amsterdam. Oudezijds Voorburgwal – un nume destul de greu de pronuntat – a fost construit intre 1342 si 1380. Ziua, atmosfera e una normala, dar spre seara lucrurile se schimba. Pe strazile inguste se instaureaza adevarate sensuri unice, iar valurile de oameni dornici de socializare opresc din usa in usa (sau din geam in geam) sa admire ceea ce gasesc. Daca usa se deschide, incepe comunicarea, iar ulterior aceasta se poate extinde in camarutele rosii 😊.

12) Plimbarea cu vaporasul

Inca un “must” de pe lista voastra pe care trebuie sa il bifati. Alocati cel putin 60 de minute unei astfel de plimbari. Sunt tot felul de oferte pe canalele din Amsterdam. Preturile variaza intre 11 si 20 de euro, dar aici va ofer 2 recomandari: fie incercati sa faceti rost de vouchere de la brosurile turistice pe care le gasiti prin Centru, fie mergeti direct la cel mai ieftin tur pe care l-am gasit. Pentru 11 euro de persoana, traseul cu vaporasul are punctul de plecare din preajma statiei de metrou/tramvai Rokin. Turul cuprinde cele mai importante canale din Amsterdam, urmeaza o sectiune a prezentului cu noile cladiri construite in jurul Garii Centrale, iar prezentarea se incheie cu imagini deosebite ale caselor vechi.

13) Sesiune de shopping – Kalverstraat

Declarata cea mai scumpa strada din Olanda in anul 2016, Kalverstraat este una dintre atractiile orasului Amsterdam. Situata intre Piata Dam Square si Muntplein, cele mai ravnite magazine se regasesc pe o distanta de 750 de metri: Gucci, Chanel, Tommy Hilfiger, Zara, H&M, etc. Este punctul de intalnire a celor fascinati de haine, iar ora exacta in moda se da oricand pe faimoasa ulita din Amsterdam.

14) Piata de Flori

O alta sesiune de shopping mai diferita va asteapta la capatul strazii Kalverstraat. De data aceasta, una pentru gradina dvs. sau pentru colectia de flori pe care o detineti in apartament. De ce nu … poate fi un cadou si pentru cei dragi de acasa. In Piata de Flori (Bloemenmarkt), gasiti flori de toate tipurile, iar preturile sunt accesibile. De exemplu, 50 de lalele au un pret de aproximativ 8 euro, iar ca si suveniruri puteti sa cumparati bulbi de lalele tot la scoruri destul de rezonabile, intre 6 si 8 euro.

15) Leidsestraat

In cazul in care Kalverstraat nu v-a multumit din punct de vedere al magazinelor, o alta sesiune de shopping va asteapta la cativa pasi distanta. Leidsestraat este un pic diferita: este una dintre arterele pietonale din Amsterdam in care circula si tramvaiele. Atmosfera pare un pic desprinsa din Lisabona, iar cafenele si celelalte magazine asteapta sa le pasiti pragul.

Tramvai Siemens Combino – Linia 2

16) Leidseplein

Spunem punct final plimbarii de pe Leidsestraat si va recomand sa faceti o pauza in Leideplein. Aici va asteapta multe cafenele, restaurante, coffee shop-uri, iar personalul este pregatit oricand sa va serveasca masa. In trecut, in secolul al-XVII-lea, in zona se afla adapostul pentru cai si carute de la intrarea in Amsterdam.

17) Rijkmuseum. I Am Amsterdam. Muzeul Van Gogh. Muzeul de Arta Moderna. Muzeul Stedelijk

Pe o distanta de 500 de metri, cultura din orasul Amsterdam este completata de catre un loc cheie, un punct de intalnire pentru turisti si localnici. Cel mai cunoscut slogan din oras “I Am Amsterdam” se afla ilustrat in fata Rijkmuseum, iar o poza realizata aici nu trebuie sa lipseasca din colectia voastra. Noi am incercat asta, dar valul mare de turisti nu prea ne-a lasat sa iasa ceea ce ne-am dorit. in schimb, vremea a fost senzationala, precum se spune – dupa sufletul omului 😊. Important este sa ajungeti aici, iar calitatea pozei ajunge pe plan secundar.

Nu uitati si de muzee – cele mai cunoscute din Amsterdam sunt adunate in zona, iar bilete gasiti la intrare. Acestea variaza intre 7 si 20 de euro, in functie de alegerea pe care o faceti si de categroria in care va incadrati (adult, copil etc.).

18) Vondelpark

Dupa drumurile efecutate prin trecutul si prezentul Amsterdam-ului, e nevoie de o pauza intr-un parc…si nu in unul oarecare. Anual, peste 10 milioane de turisti se opresc in Vondelpark pentru a se odihni, a manca, a citi sau a face o plimbare cu bicicleta. Toate acestea, dar si peisajele il plaseaza a fi drept cel mai faimos parc din Olanda. Inaugurat in anul 1865, Vondelpark se intinde pe aproximativ 47 de hectare, iar inca din prima zi a devenit un reper pentru locuitori. In preajma acestuia, se situeaza multe cafenele, hoteluri, dar si magazine mici de la care puteti achizitiona bucate traditionale olandeze.

Parcul Vondelpark – Amsterdam

Calatoria noastra prin Amsterdam ia o mica pauza. Ce-i drept, ne-am indreptat atentia mult prin Centrul orasului. Ultimele 9 recomandari personale vin cat de curand 😊

Te-ar mai putea interesa:

10 autobuze electrice noi pe linia 316: Amsterdam–Edam;

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare;

Linia 2 – Atractia turistica din Amsterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *