27 de locuri de vizitat in Amsterdam – Episodul 1

Amsterdam este o destinatie de vacanta pentru orice anotimp. Fie ca ploua sau e cald, ninge sau e soare, orasul va ofera posibilitati de a petrece timpului liber si sa va formati amintiri. Unele dintre ele le puteti duce acasa celor dragi. Vin in ajutorul vostru, iar pe parcursul a trei episode am sa va invit sa descoperiti 27 de locuri de vizitat in Amsterdam.

Inainte de a porni la drum, va recomand sa va luati o pereche comoda de incaltari, sugestia mea fiind niste adidasi. O sa aveti ceva de mers pe jos, dar vor fi si locuri de odihna 😊 Incepem cu primele 9 recomandari.

1) Gara centrala / Centraal Station

Punctul de plecare din Amsterdam sau kilometrul 0 – interpretare personala. Din acest loc, pornesc trenurile catre orasele principale din Olanda, respectiv spre Paris, Berlin, Bruxelles etc. De aici, dam startul turului nostru prin Amsterdam, din fata cladirii construite in anul 1889 si gandita de catre Pierre Cuypers si Adolf Leonard van Gendt. Centraal Station are un acoperis de aproximativ 40 de metri fabricat din fonta de Andrew Handyside din Derby, Anglia.

Gara centrala / Centraal Station Amsterdam

In spatele cladirii, se afla gara noua si o statie din care autobuzele pornesc spre cartierele din Amsterdam si orasele din preajma. Totodata, au ca punct de plecare si ferry-boat-urile gratuite catre nordul Amsterdam-ului puse la dispozitie de GVB.

2) Tramvaiele din Amsterdam

In urma deschiderii liniei de metrou 52 din Amsterdam (axa nord-sud), liniile de tramvaie de la Centraal Station au fost reorganizate. Transportul in comun din Amsterdam este deservit de catre firma GVB, iar unul dintre trasee a fost inclus intr-un top al celor mai interesante din lume intocmit de catre revista National Geographic Traveler. Amsterdam-ul il puteti descoperi mai usor cu ajutorul tramvaielor.

Tramvaiele liniilor 2, 4, 11, 12, 14, 24 si 26 din Amsterdam pornesc de la Centraal Station

3) Turnul A’DAM

Cu o istorie de aproape 50 de ani, faimoasa cladire aflata vis-à-vis de Centraal Station a avut parte recent de un proces de renovare si imbunatatirea aspectului. Astfel, a (re)aparut sub denumirea de Turnul A’DAM unde se alfa un restaurant rotativ la cei peste 100 de metri altitduine. Pentru 13,50 de Euro de persoana, va puteti bucura de A’DAM Lookout – privelistea din care puteti vedea Amsterdam pe o raza de 360 de grade. Este o experienta unica si va recomand sa o incercati. Daca sunteti putin mai curajosi si vreti sa incercati senzatii tari, va asteapta un leagan care costa 5 euro pentru 3 minute.

4) Magna Plaza

De la Centraal Station, pornim la pas spre centrul orasului si ne oprim la Magna Plaza. Construita la sfarsitul secolului al-XIX-lea, cladirea va ofera peste 20 de magazine, majoritatea dintre ele avand bijuterii.

Magna Plaza – Amsterdam

5) Dam – Palatul Regal

Palatul Regal din Amsterdam este situat in Piata Dam. Acesta a fost initial construit de catre Primarie pentru magistratii din Amsterdam. In secolul al XVII-lea, a fost cea mai mare cladire seculara a Europei. In prezent, palatul este folosit pentru evenimentele regale precum receptia sefilor de stat straini in timpul vizitelor lor in Olanda, receptia de Anul Nou a Regelui si alte momente oficiale. Claidirea poate fi vizitata intre orele 10 si 17.

Dam – Palatul Regal

6) Muzeul Madame Tussaud

Nadal. Angela Merkel. James Bond. Freddy Mercury. George Michael. Prince. Acestea sunt cateva dintre personalitatile pe care le puteti regasi la Muzeul Madame Tussaud. Desigur, nu sunt reale, dar aveti sansa sa fiti mai aproape de ele 😊 Muzeul se afla tot in Piata Dam.

7) Primark

E cazul pentru o pauza de cateva minute (sau ore ?!), iar ochii vostri se pot odihni printre hainele de la magazinul Primark. Pe 5 etaje, gasiti tinute si accesorii accesibile calitativ si din punct de vedere financiar atat pentru barbati, cat si pentru femei sau copii. Magazinul se afla pe Damrak, intre Centraal Station si Dam.

8) Suveniruri din Piata Dam

Din vacanta voastra, nu aveti cum sa ii uitati pe cei de acasa sau sa va alegeti o amintire din Olanda. Magnetii de bucatarie, sabotii sau farfuriile cu o moara olandeza sunt doar cateva dintre darurile cu care va puteti intoarce la cei dragi. La preturi accesibile, gasiti in Piata Dam un magazin bun de suveniruri, iar daca achizitionati mai multe produse, se ofera discounturi.

9) Cartofii prajiti – Manneken Pis

Pe langa atatea plimbari si reprize de shopping, e nevoie si de o pauza de masa. Votati cartofii prajiti numarul 1 din Olanda, acestia se regasesc la Manneken Pis de pe strada Damrak, intre Centraal Station si Dam. O portie medie de cartofi costa pana in 5 euro, dar credeti-ma: pana seara nu va mai trebuie altceva 😊 Poate un suc, o bere, cafea de la magazinul Albert Heijn situat cativa metri mai incolo spre Dam.

Cartofii prajiti – Manneken Pis

Primele 9 recomandari s-au incheiat, iar calatoria prin Amsterdam continua cat de curand. Pana atunci, te-ar mai putea interesa:

Linia 2 – Atractia turistica din Amsterdam;

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare;

10 autobuze electrice noi pe linia 316: Amsterdam–Edam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *