Linia 2 – Atractia turistica din Amsterdam

Marile orase din lume tin la origini si exploateaza pe cat de mult pot potentialul turistic pe care il au. Printre peisajele frumoase, atractiile specifice sau mancarea traditionala exista localitati care scot in evidenta tramvaiul – mijloc de transport ecologic. Se intampla si in Olanda unde linia 2 reprezinta atractia turistica din Amsterdam si se claseaza intr-un top realizat de catre National Geographic.

Celebra revista a intocmit un clasament a celor mai frumoase linii de tramvaie din lume. Berlin, Budapesta, San Francisco, Lisabona sau Amsterdam se inscriu pe lista oraselor selectate. Referitor la linia 2 din Amsterdam, aceasta porneste din Gara Centrala/Centraal Station si traverseaza cele mai importante obiective din Amsterdam. Cu o distanta de aproximativ 9 kilometri, cele 21 de statii va ofera negresit o calatorie prin trecut, prezent si viitor.

Tramvaiul Siemens Combino #2049 – Linia 2 – Amsterdam – 09 Noiembrie 2018

Inainte de toate, trebuie sa va spun ca linia 2 este in exploatare de aproape 115 ani. Pe data de 28 Decembrie 1903, primele tramvaie au circulat pe un segment din actualul traseu: Dam – Leidsestraat – Leidseplein – Koninginneweg. In prezent, prima statie se afla la Gara Centrala/Centraal Station, iar ultima in Nieuw Sloten.

Linia 2 din Amsterdam – Traseul actual – Sursa foto: GVB

Centraal Station/Gara Centrala reprezinta un monument de istorie pentru Amsterdam, cladirea fiind inaugurata in anul 1889. Aceasta si-a pastrat aspectul, iar o constructie noua si o statie pentru autobuze au fost ridicate in spatele celei care dateaza in secolul al-XIX-lea. Pierre Cuypers a fost arhitectul Garii Centrale, cel care a proiectat si Rijksmuseum.

Tramvaiele Liniei 2 din Amsterdam pornesc de la Centraal Station

Calatoria cu tramvaiul 2 continua spre Piata Dam unde se alfa Palatul Regal. In preajma acestuia, se regasesc casa Annei Frank, Cartierul Rosu, comerciala Strada Kalverstraat, precum si Magna Plaza.

Palatul Regal din Amsterdam – Piata Dam

De la statia Koningsplein, circulatia tramvaielor pe strada Leidsestraat se desfasoara pe un sens alternativ. Partea interesanta este ca aceasta este si pietonala, iar turistii, dar si localnicii se pot bucura de restaurantele, cafenele si magazinele din preajma.

Tramvaiul Siemens Combino #2036- Linia 2 – Amsterdam – 06 Noiembrie 2018

Tramvaiele liniei 2 evadeaza din zona pietonala si se indreapta spre zona muzeelor: Stedelijk, Van Gogh si Rijksmuseum. Cele 3 se afla pe o raza de 500 de metri, fiind vizitate la orice zi din an.

Dupa toate aceste obiective, o mica pauza e numai buna si va asteapta in parcul Voldelpark. Cu o suprafata de aproximativ 47 de hectare, gasiti locul in care sa va odihniti si sa va incarcati bateriile.

Pretul unui calatorii cu tramvaiul liniei 2 este de 3 euro – bilet valabil 60 de minute. V-as recomanda sa alegeti abonamentul de o zi pus la dispozitie de GVB, avand un tarif de 7,50 euro. Astfel, puteti recurge la varianta hop on – hop off prin care sa vedeti toate obiectivele turistice si istorice de pe linia de tramvai din Amsterdam inclusa in topul realizat de catre revista National Geographic Traveler.

Titlurile de calatorie se pot achizitiona direct din tramvai, cu mentiunea ca plata se face doar cu ajutorul unui card. La Gara Centrala/Centraal Station se afla un centru GVB unde puteti achita si cash. De asemenea, pe parcursul traseului liniei 2 sunt instalate automate de bilete.

Ganduri bune va doresc, pantofi sau adidasi comozi si …nu uitati de I Am Amsterdam de unde va salut si va invit si pe voi sa va faceti o poza aici 😊

Desigur, orasul Amsterdam mai are multe alte locuri frumoase pe care le puteti vedea. Un top cu cele mai interesante obiective …cat de curand 😊.

La final, va invit sa urmariti o galerie foto scurta cu cateva tramvaie de pe linia 2 si cateva dintre obiectivele care pot fi vazute.

Te-ar mai putea interesa:

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare;

10 autobuze electrice noi pe linia 316: Amsterdam–Edam;

Toamna in Bucuresti – 9 locuri de vizitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *