Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare

Imediat ce ati ajuns in Olanda, la Amsterdam, trebuie sa uitati total de masina. Strazile inguste din Centru, distantele deservite intr-un mod ireprosabil, iar sistemul de transport bine pus la punct va determina sa luati orasul la pas si sa-i descoperiti trecutul, prezentul si viitorul. Transportul in comun din Amsterdam va este pus la dispozitie de firma GVB.

Un numar de 14 linii de tramvaie, 44 de linii de autobuz (din care 10 circula doar noaptea), 5 linii de metrou si 7 linii ferry-boat va sunt puse la dispozitie de compania olandeza. Calatorii sunt transporati in siguranta, iar conforul este asigurat de catre mijloacele de deplasare. Aproximativ 843.000 de persoane aleg serviciile GVB in fiecare zi. Se estimeaza ca in viitor se va ajunge la aproape 1 milion de calatori zilnic. Aplicatia GVB, panourile de informare din statii, angajatii amabili si politicosi, dornici sa ofere informatii in timp real reprezinta factorii cu care GVB se apropie de localnici si turisti.

Sigla GVB

Cu o istorie bogata de peste 118 ani, GVB raspunde solicitarilor calatorilor 24/24, 7/7. Tramvaiele, autobuzele si metrou circula incepand cu orele 5-6 pana dupa miezul noptii. Apoi apar autobuzele de noapte pana in jurul orei 07:30.

Primii pasi in privinta introducerii transportului in comun in Amsterdam s-au facut pe 03 Iunie 1875 cand au aparut tramvaiele trase de cai pe ruta Plantage – Leidseplein din centrul orasului olandez. Incepand cu 1 Ianuarie 1900, au intrat in exploatare tramvaiele electrice, iar in prezent sunt 14 linii. Reteaua a fost reorganizata de la 22 Iulie 2018 atunci cand a fost inaugurata linia de metrou 52 intre Amsterdam Noord si sudul orasului. Din 1990, au inceput sa apara pe strazile din Amsterdam tramvaiele BN Serie 11G si 12G. In prezent, sunt 45 de exemplare, alaturi de cele 155 de tramvaie Siemens Combino, achizitionate incepand cu anul 2002.

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare
Tramvai BN Serie 12 G – #831 – Linia 24 – Dam – 08 Noiembrie 2018
Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare
Tramvaie Siemens Combino #2050 – Linia 4 – Centraal Station – 06 Noiembrie 2018

Conform revistei National Geographic Traveler, linia 2 este una dintre cele mai frumoase din lume. Porneste din Gara Centrala/Centraal Station, travereaza cea mai circulata strada pietonola din oras (Leidsestraat), respectiv principalele muzee din Amsterdam. Despre linia 2 voi reveni cu mai multe detalii in curand 😊

In continuare, va invit sa urmariti o galerie foto scurta cu tramvaiele din Amsterdam.

La capitolul autobuze, 44 de linii sunt exploatate din care 34 pe timp de zi si 10 noaptea. Dupa miezul noptii, autobuzele au ca punct de plecare Gara Centrala/Centraal Station si se indreapta catre cartierele importante din oras.

Harta liniilor de noapte din Amsterdam

Autobuzele din dotare sunt de 12 sau 18 metri si provin de la 2 firme: VDL (modelul Citea), respectiv Mercedes-Benz (Citaro).

Autobuz VDL Citea 12 – #1160 – Linia 62 – 09 November 2018

In continuare, va invit sa urmariti o galerie foto scurta cu autobuzele din Amsterdam.

Dupa 15 ani de lucrari, cel mai asteptat metrou din Europa a fost inaugurat pe 22 Iulie 2018. Daca in trecut distanta din nord pana in sud era parcursa pe la suprafata in aproximativ 31 de minute, timpul s-a redus aproape la jumatate folosind metroul. Linia 52 porneste din statia Amsterdam Noord, traverseaza centrul orasului pana la statia Zuid, la intrarea in suburbia Amstelveen. Linii de metrou sunt numerotate de la 50 la 54, acestea fiind:

Linia 50 – Isolaterweg – Gein

Linia 51 – Westwijk – Central Station

Linia 52 – Zuid – Noord

Linia 53 – Gaasperplas – Central Station

Linia 54 – Gein – Central Station

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare
Harta liniilor de metrou din Amsterdam

Amsterdam este un oras inteligent care exploateaza orice tip de transport – cel naval a fost dezvoltat in ultimii ani de catre compania GVB. Cele 7 linii puse la dispozitia calatorilor sunt gratuite. Poate cea mai importanta dintre ele este cea care porneste de la Gara Centrala/Centraal Station si ajunge in nordul orasului. De acolo, va asteapta o priveliste senzationala de etajul 22 al cladirii Amsterdam Tower 😊.

Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare
Linii Ferry-boat din Amsterdam
Ferry-boat GVB Amsterdam – Noiembrie 2018

Inainte de a va urca in mijlocul de transport, e musai sa stiti cum arata o statie GVB. Aproape fiecare oprire are cate un refugiu destinat calatorilor, iar indicatoarele distinctive va anunta ce tramvaie sau autobuze sosesc in statia in care va aflati.

Informatii in timp real puteti afla de pe site-ul GVB sau de pe aplicatia GVB pe care o puteti descarca din App Store sau Google Play. De asemenea, in statiile principale se afla panouri de informare care va anunta cand va sosi urmatorul mijloc de transport, ce numar are si in ce directie se indreapta. La Gara Centrala/Centraal Station, tramvaiele opresc in 2 locatii, iar in fiecare dintre ele o sa descoperiti de pe panouri peronul de unde puteti pleca spre directia dorita.

Amsterdam s-a schimbat mult fata de ultima mea calatorie din 2008. Daca in urma cu 10 ani biletele de calatorie din hartie erau la moda, astazi ele au fost inlocuite de cardurile din plastic. Calatoria de o ora sau de o zi poate fi achitata numai cu card direct de la sofer/vatman sau vanzator din tramvaie (usa 4). Daca doriti sa platiti cu cash, singurul loc pe care eu l-am descoperit este vis-a-vis de Gara Centrala/Central Station. Pentru o calatorie de 60 de minute, pretul este de 3 euro, dar va sugerez sa apelati la abonamentele care va ofera calatorii nelimitate, in functie de numarul de zile pe care le petreceti la Amsterdam. Iata cateva dintre exemple:

1 zi (24 de ore) – 7,50 euro;

2 zile (48 de ore) – 12,50 euro;

3 zile (72 de ore) – 17,50 euro.

Lista completa a preturilor poate fi consultata pe site-ul GVB. Foarte important: validati calatoria la urcarea si coborarea din vehicul!

In concluzie, orasul Amsterdam tine pasul cu tehnologia. Compania GVB se adapteaza constant evolutiei, organizeaza traseele in functie de cererea calatorilor si de zonele in care se investeste in infrastructura. Totodata, punctualitatea si seriozitatea angajatilor reprezinta atuurile cu care firma olandeaza castiga calatori zilinic si mentine orasul viu in orice moment, indiferent de zi sau noapte.

Te-ar mai putea interesa:

10 autobuze electrice noi pe linia 316: Amsterdam–Edam;

Transportul in comun din Buzau – Trecut. Prezent. Perspective;

–  Tramvaiul Astra Imperio – Prezentare.

One thought on “Transportul in comun din Amsterdam – Prezentare

  1. Pe 3 martie 2019 o sa dispara sneltram-ul din Amstelveen. In locul ei va aparea linia de tramvai Amstelveenlijn, cu termen de finalizare in 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *