Troleibuzele din Targu Jiu – Prezentare

Orasul Targu Jiu sclipeste datorita ansamblului sculptural realizat de catre marele Constantin Brâncuși. Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului sunt operele cu care ne mandrim peste mari si tari. Tot peste hotarele putem duce vestea ca la in localitatea de pe malul Jiului se mai afla in circulatie singurele troleibuze DAC 212E si 217E din Romania.

Inainte de toate, trebuie sa va precizez faptul ca istoria transportului in comun din Targu Jiu a inceput in anul 1961. Un singur autobuz (model TV1) era utlizat in oras. Treptat, numarul acestora mijloace de transport a crescut, precum si bazele introducereii troleibuzului. Prima fundatie a fost zidita in anul 1992 cand au demarat lucrarile retelei de contact de pe traseul Artego – 9 Mai. Dupa 3 ani, pe 20 Iunie 1995, s-a dat in folosinta prima ruta intre Artego si Gara situata pe Strada Republicii. Ulterior, s-a finalizat si extensia catre capatul de pe Strada Savinesti (9 Mai).

Troleibuz DAC 217E – # 0113 – Bulevardul Ecaterina Teodoroiu – 14 Iulie 2018

Din dorinta de a extinde transportul ecologic din localitate, in anul 1998 s-au demarat lucrarile retelei de troleibuz catre Romcin (Barsesti). De 1 Decembrie 1998, de Ziua Nationala a Romaniei, s-a dat in folosinta si acest tronson. Noua ruta a marcat prezenta primei linii preoreorasenesti de troleibuz operata de catre Transloc Targu Jiu.

Troleibuz DAC 212 E – #0116 – Primaria Targu Jiu – 14 Iulie 2018

Anii au trecut, iar traseele mentionate mai sus si-au pastrat existenta. La data de 01 Noiembrie 2018, troleibuzele circula pe urmatoarele rute:

Linia/Traseul 1: 9 Mai – Gara – Artego

Linia/Traseul 2: 9 Mai – Gara – Barsesti

* In weekend, linia 2 este deservita de catre autobuze.

Linii/Trasee de troleibuz – Targu Jiu – Noiembrie 2018

Pas cu pas, au fost aduse la Targu Jiu in 1995 si 1996 un numar de 17 troleibuze din care DAC 212 E (scurte) – 5 bucati si 12 exemplare DAC 217E (articulate). Troleibuzele au primit initial numere de parc de la 101 la 117, dar pe parcursul anilor le-au fost atribuite numere de inmatriculare locale. Au fost casate in anul 2015 doar 2 troleibuze (101 si 103), iar parcul activ este format din 15 troleibuze. Desigur, exista sunt situatii in care nu toate se regasesc la traseu, ele fiind prezente prin rotatie.

Situatia parcului de troleibuze din Targu Jiu – 01 Noiembrie 2018

Troleibuzele din Targu Jiu sunt foarte ingrijite, soferii avand o atentie deosebita. In urma investitilor de la Cluj-Napoca din ultimii ani in materie de troleibuze (voi reveni cu o prezentare in perioada urmatoare), orasul Targu Jiu bifeaza la nivel national 2 puncte esentiale in privinta transportului electric:

– este singurul oras din Romania care detine troleibuze DAC (212E si 217E);

– unica localitate din Romania care mai are in exploatare troleibuze DAC 217E.

Cu siguranta, anii isi pun amprenta asupra actualelor troleibuze din Targu Jiu. Recent, orasul Galati si-a modernizat flota prin achizitionarea a 14 troleibuze Skoda 26 Tr Solaris. Autoritatile de la Targu Jiu nu se lasa mai prejos se gandesc si la viitor – imbunatatirea parcului. In luna Iulie 2018, a avut loc o sedinta a Consiliului Local in care s-a discutat despre achizitionarea a 20 de troleibuze prin Programului Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 4. Acestea ar urma sa aiba lungimea de 12 metri.

Pana cand vor defila la Targu Jiu noile troleibuze, eu va invit sa urmariti o galerie foto cu cele din prezent care inca stralucesc pe strazile din oras.

– DAC 212E

– DAC 217E

Te-ar mai putea interesa

Troleibuzele din Romania – Bucuresti;

Troleibuzele din Ploiesti – Prezentare;

Troleibuzele din Romania – Timisoara.

 

One thought on “Troleibuzele din Targu Jiu – Prezentare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *