Muzeu in aer liber – Tabara de sculptura de la Măgura

Fara un efort considerabil, judetul Buzau se inscrie pe lista locurilor de vizitat din Romania. Vulcanii noroiosi din satul Beciu, focurile vii din comuna Lopatari, faimosul baraj de la Siriu sau viile din satul Pietroasele. Acestea sunt doar cateva dintre atractiile turistice pe care trebuie sa le vedeti cel putin o data in viata. Un obiectiv cu totul si cu totul inedit am descoperit in ultimul weekend din luna Octombrie 2018 pe care l-as cataloga drept un muzeu in aer liber – Tabara de sculptura de la Măgura.

Pana in urma cu mai bine de doi ani de zile nu am pasit vreodata in (judetul) Buzau. Spre rusinea mea, singurul drum pe care il stiam era cel pe la Ploiesti dinspre Bucuresti, dar sunt si alte rute mai accesibile. In privinta taberei de sculptura de la Măgura din preajma Manastirii Ciolanu, accesul este foarte usor:

dinspre Bucuresti/Ploiesti/Buzau, alegeti Drumul National 10, iar de la Vernesti (prima localitate aflata la 6 kilometri) aveti doua variante: fie mergeti tot inainte spre Nehoiu si faceti la stanga pe Drumul Judetean 203G (in preajma fantanii lui Mihai Viteazu) sau de la Vernesti pe DJ 100H prin Mierea, Izvoru, iar de la Hales pe DJ 203G pana la Tabara de sculptura de la Magura;

de la Brasov/Intorsura Buzaului/Nehoiu pe Drumul National 10 si dreapta in preajma fantanii lui Mihai Viteazu spre Drumul Judetean 203G.

Tabara de sculptura de la Magura propune un concept unic in Europa. Pe o suprafata care se intinde pe 21 de hectare veti gasi sculpturi din piatra executate in perioada 1970 – 1986 de catre artisti, liceeni sau absolventi ai Academiei de Arhitectura din Bucuresti.

Muzeu in aer liber - Tabara de sculptura de la Măgura
Muzeu in aer liber – Tabara de sculptura de la Măgura

Ideea organizarii unei astfel de tabere s-a dezvoltat in urma unei vizite de-a lui Nicolae Ceausescu la Buzau. Fostul conducator a observat obeliscul ridicat in Parcul Crang, iar la propunerea sculptorului Gheorghe Coman, au demarat acest proiect. Scopul era de a sarbatori 16 veacuri de la prima atestare documentara a orasului Buzau.

Muzeu in aer liber - Tabara de sculptura de la Măgura
Obeliscul din Parcu Crang – Buzau

Timp de 16 ani, 16 sculptori veneau la Magura, in preajma Manastirii Ciolanu si aveau de creeat o sculptura, pe o tema la alegere, dintr-un bloc de piatra pe care il primeau prin tragere la sorti. In urma lor au ramas 256 de sculpturi care se regasesc pe dealurile din zona. Din 1970 pana in 1986, un numar de 163 de sculptori au participat si au venit la Magura in lunile august si septembrie din fiecare an.

In prezent, situatia nu este una tocmai buna. Sculpturile nu ofera informatii vaste despre acestea, unele dintre ele avand doar o cifra sau un numar, respectiv anul in care a fost executata. Cateva dintre ele se numesc Omagiu lui Brancusi, Tatal și Fiul, Imprevizibil, Ceasul, Eroul, Compozitie, Cuplu, Meditatie, A fost odata… etc.

Muzeu in aer liber - Tabara de sculptura de la Măgura
Muzeu in aer liber – Tabara de sculptura de la Măgura

Asadar, tabara de sculptura de la Magura este loc un sacru, unic atat in Romania, cat si in Europa. Cei curiosi vin sa vada despre ce e vorba, altii evadeaza si profita de linistea pe care zona o transmite. Indiferent de ceea ce simtiti, merita sa vedeti acest loc si sa-l transmiteti mai departe si celor dragi sau colegilor de la serviciu.

O galerie foto cu sculpturile de la Măgura regasiti mai jos:

La final sau la inceput va recomand sa vizitati si Manastirea Ciolanu care dateaza din a doua jumatate a secolului al-XVI-lea. Biserica cea noua a fost construita in anul 1828 si poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. O sa va incarcati cu multa energie pozitiva pe care simt ca nu o veti pierde prea curand. Peisajele din Judetul Buzau vor avea grija de asta 😊

Te-ar mai putea interesa

Calatoriile gratuite cu trenul – Povesti. Impresii. Sfaturi

Wolkendorf Bio Hotel & Spa – Recomandare

TransBucegi – Drumul printre nori

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *