Linia elevilor din Cartierul Rahova – Necesitate sau risipa ?

Transportul in comun din Capitala sufera in anumite momente din lipsa unui parc gandit in functie de numarul de calatori pe o anumita linie sau de repartizarea deficitara efectuata, in special la orele de varf atunci cand oamenii se duc sau ies de la serviciu. Negresit, traficul are si el un rol important pentru ca nu avem benzi separate pentru mijloacele de transport STB. De aici apar decalajele de timp, nerespectarea programului, dar ce ne facem cand 4 autobuze sunt folosite pentru … linia elevilor.

Context

Se intampla in cartierul Rahova din Bucuresti unde o linie de autobuz (indicativ 327) a fost infiintata anul trecut. Motivul? In luna Mai 2017, tavanul de la ultimul etaj al cladirii de la Scoala Gimnaziala “Ion I.C. Brătianu” (Numarul 141), situata pe Strada Amurgului Nr. 35, s-a prabusit. Norocul celor mici e ca atunci se desfasura “Scoala Altfel” si acestia nu se aflau in unitatea de invatamant.

Scoala Gimnaziala “Ion I.C. Brătianu” (Numarul 141) – Septembrie 2017

Problema nu s-a rezolvat, iar anul scolar tot a inceput in luna septembrie pentru cei peste 1000 de elevi inscrisi la Scoala Generala 141. Nu a mai fost cazul sa se mai intoarca pe bancile scolii unde invatau, deoarece cladirea nu a fost refacuta. Acestia au fost obligati sa isi desfasoarele orele de curs la aproximativ 800 de metri, la Scoala Gimnaziala 127.

Distanta dintre Scoala Generala 141 si Scoala Generala 127 este de aproximativ 850 de metri

In acest context, RATB (in prezent – STB) a infiintat linia de autobuz 327 – Linia Elevilor si a alocat pe tot parcursul zilei (de la ora 06:45 pana spre ora 20) 4 autobuze Mercedes-Benz Citaro Euro 4.

Scopul era de a-i transporta pe elevi mai repede de la o unitate de invatamant la cealalta.

Despre situatia identificata anul trecut am relatat pe Forum-ul MetrouUsor in luna Septembrie 2017.

4695 - 327 - 24.09.2018 (2)

Autobuz Mercedes-Benz Citaro Euro 4 – Linia 327 (Linia Elevilor) – #4695 – Strada Muntii Carpati – 24 Septembrie 2018

La data de 11 Septembrie 2017, traseul linie 327 era: Strada Caporal Preda, Strada Soldat Croitoru Vasile, Soseaua Alexandria, Strada Pucheni, Strada Teodor Mazilu, Strada Muntii Carpati, cu intoarcere pe Strada Muntii Carpati, Strada Caporal Preda.

Traseu Septembrie 2017 – Linia 327 (Linia Elevilor)

Prezent

La un an distanta, lucrurile s-au schimbat. Din punctul meu de vedere, situatia s-a inrautatit:

– traseul a fost modificat astfel: Scoala Generala 127 – Strada Muntii Carpati – Soseaua Salaj – Strada Amurgului – Scoala Generala 141, cu intoarcere pe Strada Muntii Carpati;

Traseu actual – Linia 327 (Linia Elevilor)

– soferii tot nu au o toaleta civilizata la care sa se duca, fiind nevoiti sa le utilizeze pe cele din Scoala Generala 127, alaturi de elevii unitatii de invatamant;

– programul afisat pe site-ul STB nu corepunde cu situatia de pe “teren”, aceasta nefiind afisat la zi;

– elevii prefera sa astepte un autobuz de pe linia 227 (interval de aproximativ 10-20 de minute) care sa ii duca direct la Scoala Generala 141, fara sa ii mai ocoleasca prin Soseaua Salaj sau merg pe jos pana la blocurile din preajma intersectiei Strada Amurgului/Strada Muntii Carpati;

– autobuzele stationeaza pe singura banda pe sensul spre Soseaua Salaj, ingreunand circulatia de pe Strada Muntii Carpati;

– au fost mentinute cele 4 autobuze Mercedes-Benz Citaro Euro 4 (4695, 4700, 4709 si 4712) de la Autobaza Alexandria. Acestea nu mai circula toate pe parcursul zilei, ci doar la anumite intervale orare cand elevii ies de la scoala sau se deplaseaza spre unitatea de invatamant.

4700 - 327 - 24.09.2018

Autobuz Mercedes-Benz Citaro Euro 4 – Linia 327 (Linia Elevilor) – #4700 – Soseaua Salaj – 24 Septembrie 2018

Desigur, exista si o parte pozitiva prin modificarea traseului: cei mici coboara pe partea cu Scoala Generala 127, fara sa mai fie nevoiti sa traverseze strada.

Perspective

Este limpede ca Scoala Generala 141 nu se va deschide in perioada urmatoare. Recent, au inceput lucrarile de demolare a cladirii avariate, iar pana cand noua constructie va fi gata, elevii vor fi nevoiti sa faca naveta in continuare.

24 Septembrie 2018 – Demolarea Scolii Generale 141

Pentru binele acestora, dar si pentru cel al soferilor, as modifica traseul liniei elevilor (daca tot se insista cu mentinerea acesteia).

Propunerea mea este urmatoarea: Scoala Generala 141 – Strada Muntii Carpati – Scoala Generala 127 – Soseaua Salaj – Cartier Confort Urban Rahova cu intoarcere pe Strada Muntii Carpati – Scoala Generala 141 – Strada Caporal Preda – Strada Soldat Croitoru Vasile – Strada Amurgului – Scoala Generala 141.

Propunere traseu Linia 327 – Linia Elevilor

Beneficii

– soferii ar avea o toaleta civilizata si un capat decent in cadrul platformei amplasate in Cartier Confort Urban Rahova (capatul liniei 117 si 227). Aici ar putea servi pauza de masa in conditii umane si ar avea magazine in zona de unde sa isi cumpere alimente sau lichide;

– turatia necesara ar fi de 1/2 autobuz(e) pentru transportul elevilor, fluxul fiind indicat doar pe portiunea intre cele doua scoli de pe Strada Muntii Carpati;

– blocaje in trafic nu pot fi, iar autobuzele vor veni la un interval decent de 10 -15 minute la orele de varf;

– numarul de kilometri parcursi ar fi de aproximativ 4,38 kilometri/cursa.

Va invit sa urmariti mai multe poze realizate pe care le-am realizat pe parcursul traseului liniei 327 (Linia elevilor), dar si cu stadiul lucrarilor de demolare a Scolii Generale 141.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *