TransBucegi – Drumul printre nori

Nu am mai fost si nu am mai urcat pe munte de foarte mult timp. Recunosc ca ultimele evadari din Capitala au fost scurte si tintite spre un anumit obiectiv, dar de data aceasta am ales altceva. Acest “altceva” vi se poate potrivi si voua, celor dornici sa ajunga intr-un timp foarte scurt la aer curat, sa priviti cum se formeaza norii si sa va bucurati frumusetea Carpatilor din Romania.

Pentru drumul TransBucegi – propunerea pe care o am astazi pentru voi – costurile nu sunt o proritate, ci doar timpul. Spun asta pentru ca imi doresc sa aveti o zi faina de la inceput pana la sfarsitul ei. De aceea, trebuie sa porniti la drum inca de dimineata (recomand ora 07, maxim 08). Astfel, evitati coada de pe DN1 din zona Breaza – Nistoresti – Comarnic si aveti mai multe ore pe munte. Pentru cei care obisnuiesc sa se trezeasca mai tarziu, o data cred ca puteti renunta la diminetile tarzii. Avantajele se vor vedea pe pacurs 😊 Nu uitati de rovinieta, cafeaua calda, apa plata si ceva de mancare pana ajungeti la destinatie. Estimez un cost pentru carburant de aproximativ 100 – 150 Lei, in functie de masina pe care o aveti.

Masina voastra se poate “bucura” si ea de peisajele oferite pe TransBucegi

Drumul

Rutele de a ajunge la baza drumului TransBucegi (Aproximativ 10 kilometri distanta de Sinaia) sunt urmatoarele:

– din Bucuresti pe DN1 (Ploiesti – Breaza – Sinaia), apoi pe DN71 catre Targoviste;

– din Bucuresti pe DN 7 pana la Tartasesti, apoi pe DN 71 pana dupa Cabana Cota 1000.

Intersectia Drumului National 71 cu Drumul Judetean 713 – TransBucegi

Indata ce ati intrat pe TransBucegi – Drumul Judetean 713 – va deconectati de cotidian si patrundeti in lumea muntilor. Cunoscut sub numele de Drumul Babelor, TransBucegi reprezinta principalul drum de acces in Muntii Bucegi. Negresit, este unul dintre cele mai frumoase drumuri montante din Romaia. Pret de 17 kilometri, va puteti bucura de elita acestei regiuni.

Inainte de a ajunge la Cabana Saua Dischiu, exista un gol alpin care separa cele doua jedete incluse pe TransBucegi: Prahova si Dambovita. Aici e un loc fain unde va puteti opri si sa faceti poze, dar exista si vanzatori ambulanti cu tot felul de bunatati romanesti: gem, miere, sirop sau de la care puteti lua cosuri de flori. Preturile sunt putin cam piperate, dar cu o mica negociere se mai scad cativa lei de la pretul strigat initial.

Traseul consemneaza Cabana Cuibul Dorului, iar in dreptul Cabanei Saua Dichiu aveti doua variante: fie continuati pe TransBucegi pana aproape de Cabana Piatra Arsa sau coborati spre Lacul Bolboci si Pestera Dambovicioara (drum inchis la momentul redactarii acestui articol).

Drumul recent asfaltat continua spre Piatra Arsa si ofera peisaje nemaipomenite care va fura cu totul atentia. Fara sa remarcati, ajungeti la o altitudine de 1925 de metri la capatul traseului 😊.

Trebuie sa fiti atenti si prudenti pentru ca traseul montat este unul extrem de ingust, iar curbele pot deveni periculoase in cazul in care carosabilul este umed.

Pe langa cadrele de poveste gasite, TransBucegi este o alternativa in detrimentul telecabinei care urca din Busteni la Babele.

Parcarea

La capatul drumului se vede parcarea care nu este … o parcare. Daca pana acum toate au fost bune si frumoase, constatam ca avea de-a face cu un drum din pamant unde masinile pot fi lasate sau daca nu direct pe iarba. Daca tineti la automobilul vostru, va sugerez sa o parcati inainte de incheierea portiunii cu asfalt.

 

 

Obiective turistice

– Cabana Piatra Arsa – Se afla la altitudinea de 1950 de metri si fost construita in anul 1935 (cabana veche). Se poate lua masa, dar exista si locuri de cazare peste noapte.

DSC_0492

Unul dintre paznicii din preajma Cabanei Piatra Arsa

– Babele si Sfinxul – Nu mai au nevoie de vreo prezentare. Cele doua obiective turistice aduna multi turisti in orice perioada, de prin toate colturile tarii, dar si din strainatate.

DSC_0539

Crucea Caraiman sau Crucea Eroilor Neamului – un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria eroilor neamului cazuti in Primul Razboi Mondial.

DSC_0530

– Viitoarea biserica din preajma Telecabinei de la Babele – Pe 15 Septembrie 2018, a fost sfiintit locul in care se va inalta viitoarea biserica. Aceasta va fi inchinata eroilor romani, care s-au jertfit pentru unitatea, libertatea si demnitatea poporului roman. Aceasta se va afla aproximativ 500 de metri distanta de Telecabina de la Babele, pe drumul spre Cabana Varful Omu.

– Cabana Varful Omu (2507 metri) – Pe un drum care dureaza aproximativ o ora – o ora si jumatatea de la Telecabina Babele, puteti sa ajungeti la Cabana Varfu Omu unde programul de functionare este intre 7 si 21. Noaptea … lumina se stinge. Daca vreti sa va cazati, trebuie sa anuntati din timp in cazul in care doriti senzatii tari 😊

DSC_0499

Peisaj intalnit in preajma drumului spre Cabana Omu 

Mare atentie la mancare: pe un pranz pentru 2 persoane cu un pahar de vin fiert si cateva bucati de paine am dat … 42 de Lei. Pana si un pranz in Pipera era mult mai generos din punct de vedere cantitativ si al pretului 😊

– Pestera Ialomitei

– Lacul Bolboci

La final, va invit sa urmariti o galerie foto cu alte cadre din preajma drumului TransBucegi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *