Linia estivală CiTy Tour – Constanta

Sezonul estival este aproape de final, iar al doilea weekend de toamna se anunta unul cu temperaturi ridicate, dar si cu un nou val de turisti care vor umple pana la refuz statiuniile de pe litoral. In drumul vostru spre cazarea pe care ati ales-o, va fac o propunere pentru care aveti nevoie de o “rezervare” de cel putin 2 ore in orasul Constanta – linia estivala CiTy (linia turistica).

Incepand cu anul 2007, an de an, vara de vara, Regia Autonoma de Transport Constanta scoate din sertare cheile si porneste prin oras autobuzele etajate Volvo Ayats B7L pe care le-a achizitionat special pentru acest traseu.

CT 09 XXB - 29.04.2018 (3)

CT 09 XXB – Unul dintre cele 6 autobuze etajate utilizate in Constanta

In anul centenar, ruta turistica a fost modificata, devenind mult mai atractiva, in special printr-un tur prin portul Constanta care reprezinta cu varf si indesat un reper important de pe harta orasului de la malul Marii Negre, cat si al intregii tari. Totodata, poate fi admirat si Cazinoul construit secolul trecut, dar care se afla, din pacate, intr-o stare considerabila de degradare.

Constanta Cazino - July 2018

Cazinoul din Constanta – 08 Iulie 2018

Date tehnice privind Linia CiTy Tour

– 32 statii pe sensul spre Mamaia, respectiv 24 spre Gara din Constanta

(In total: 56 de statii/cursa);

– Durata unei semicurse: 1 ora si 20 minute la dus, 50 de minute la intors;

– Interval de succedare intre autobuze: Aproximativ 25 de minute;

– Lungime Traseu (calcule efectuate de catre aplicatia TransportUrban.ro, disponibile, de asemenea, si pe site-ul RATC):

DUS (Aproximativ 21,30 km): Gară CFR – Piata Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – Bulevardul Elisabeta – Strada Termele Romane – Strada Negru Voda – Strada Mircea cel Batran – Bulevardul Mamaia – Tabara Turist (Hotel Caraiman – Mamaia);

INTORS (Aproximativ 13,32 km): Tabara Turist (Hotel Caraiman – Mamaia) – Bulevardul Mamaia – Bulevardul Tomis – Bulevardul Ferdinand – Gara CFR Constanta.

Harta noului traseu CiTy Tour din Constanta

Turatie

Cele 6 autobuze care circula pe linia estivala CiTy Tour din Constanta au urmatoarele numere de inmatriculare:

1) CT 09 XWJ

CT 09 XWJ - 08.07.2018

2) CT 09 XWZ

CT 09 XWZ - LT - 08.07.2018

3) CT 09 XXB

CT 09 XXB - 29.04.2018 (3)

CT 09 XXB - LT - 08.07.2018

4) CT 09 XXC

CT 09 XXC - 09.09.2018 (2)

5) CT 09 XXD

CT 09 XXD - LT - 08.07.2018

6) CT 09 XXF

CT 09 XXF - LT - 07.07.2018

CT 09 XXF - LT - 08.07.2018

Celelalte 4 autobuze Volvo pe care RATC le mai detine sunt inchiriate la Bucuresti, acestea fiind : CT 09 XXE,  CT 09 YAE, CT 09 XWX si CT 09 XXA. 

Am calatorit in luna iulie cu aceasta linie turistica. Recunosc, am avut “norocul” sa ajung la Constanta intr-o zi de duminica, fiind nevoit sa astept vreo 2 autobuze la Gara din oras 😊 Locurile pe scaunele de la etaj se ocupa foarte repede, dar experienta traita m-a facut sa uit de minutele pierdute pana la sosirea mijlocului de transport.

Afirm asta pentru ca in anul centenar, RATC a venit cu o idee foarte faina si ne propune un traseu care atinge cateva obiective atat stiute, cat mai putin cunoscute sau unele in care accesul este limitat, precum portul Constanta.

100 de atractii sunt propuse atat in resedinta de judet, cat si in cea mai cautata statiune de pe intregul litoralul romanesc – Mamaia.

Printre cele 100 de propuneri, se numara:

– Promenada Cazino;

– Acvariul Constanta;

– Biserica Armeneasca “Sfanta Maria” din anul 1880;

– Moscheea Carol I din 1910;

– Cazino Constanta;

– Portul Turistic Tomis;

– Cazinon Mamaia;

– Delfinariu;

– Primaria Municipiului Constanta;

– Farul Nou;

– Lacul Siutghiol;

– Farul vechi Carol I din 1909;

– Gara Maritima din 1930;

– Telegondola Mamaia.

In privinta tarifelor, puteti achita 3 lei, de persoana, pentru o cursa (Dus-Intors), dar v-as recomada sa alegeti tichetul la 5 lei care respecta sistemul hop on/hop off. Ce inseamna asta? Puteti cobori si urca din orice statie, toata ziua.

Linia estivala CiTy Tour mai circula pana la jumatatea lunii Septembrie 2018, iar programul este urmatorul:

– 01 –> 09 septembrie – 09:00 – 22:00

– 10 –> 15 septembrie – 09:00 – 18:00

Din luna iulie, a fost dezoltata aplicatia CiTy Tour de catre RATC Constanta impreuna cu Comunitatea Elena Elpis Constanta si Uniunea Armenilor din Romania (Sucursala Constanta) .

Pasii sunt foarte usori: va urcati la bordul autobuzelor etajate unde aveti conexiune gratuita la internet prin reteaua Wi-Fi din mijloacele de transport in comun. Alegeri reataua Wi-fi RATC Constanta, scanati codul QR de pe spatarul fiecarui scaun din fata si cautati aplicatia.

 

Aceasta sincronizeaza pozitia telefonului cu ajutorul sistemului GPS, iar in momentul in care treceti prin punctele de interes predefinite, ghidul audio porneste automat. Este necesara ca functia de localizare sa fie activa.

Iata cum functioneaza aplicatia CiTy Tour:

In concluzie, putin timp a ramas pana cand aceste autobuze vor fi retrase pana vara viitoare. Daca sunteti la mare sau va faceti planurile pentru weekend sa fiti prezenti acolo, nu ratati o astfel de ocazie sa vedeti orasul de la inaltime 😊  Nu uitati ochelarii de soare, o sapca si sa folositi o crema de protectie.

One thought on “Linia estivală CiTy Tour – Constanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *