Dacia – 50 de ani de la fabricarea primului autoturism

Sunt convins ca ati calatorit cel putin o data cu un autoturism marca Dacia. Fie ca ati avut o masina proprietate personala, fie ati apelat la un vecin, v-ati inchiriat pentru o perioada un astfel de automobil sau ati folosit serviciile unei companii de taxi care v-a dus la destinatie, in siguranta, cu o Dacie.

Ne mandrim si putem spune ca suntem norocosi ca Romania detine o o astfel de uzina. Dacia a luat nastere in anul 1966 la Colibasi (astazi Mioveni), Judetul Arges, printr-un acord semnat intre autoritatile comuniste si producatorul francez de automobile Renatul. Intelegerea prevedea asamblarea a unui model Renault sub marca Dacia. Constructia uzinei de autoturisme de la Mioveni a durat aproximativ 2 ani.

La 20 August 1968, a inceput productia primului model Dacia 1100, sub licenta Renault R8. Primul automobil care a iesit pe poarta fabricii a fost facut cadou lui Nicolae Ceausescu, presedintele Republicii Socialiste România de atunci.

Detalii tehnice

– 1100 de centimetri cubi;

– 43 de cai putere;

– configuraţie sport;

– tractiunea pe spate;

– portbagajul se afla in fata.

Au fost fabricate aproximativ 40 000 de unitati din 1968 pana la inceputul anului 1972.

Dacia50 – 02 Septembrie 2018

De-a lungul timpului, au urmat alte modele de masini care au facut istorie si care s-au vandut in multe exemplare: 1300, 1302, 1305, 1310, 1320, Dacia 2000, Nova, Solenza, Logan, Duster, Sandero, Dokker etc.

Sub deviza #Dacia50, toate acestea au fost prezentate aproape de Parcul Herastrau in prima duminica a lunii septembrie, eveniment ce a marcat 50 de ani de la fabricarea primului autoturism Dacia.

Spre sfarsitul dupa-amiezii, pe Bulevardul Maresal Constantin Prezan, cei mici, dar si cei mari, au putut admira masinile intr-o parada pe parcursul celor aproximativ 500 de metri intre Piata Charles De Gaulle si Arcul de Triumf.

Dintre toate masinile prezentate, nu cred ca am intalnit pana acum decat 10% dintre ele. Asa ca a fost o placere, dar si o ocazie unica 😊.

Una dintre ele mi-a atras atentia in mod deosebit si care m-a dus cu gandul la o vacanta la mare, la noi, pe litoral, in Vama Veche, a fost Dacia Estafette (Dacia D6) – prima autoutilitara fabricata vreodata de Automobile Dacia. A fost asamblata în Romania intre 1975 si 1978, fiind realizata in doar 642 de exemplare.

Dacia50 – 02 Septembrie 2018 – Dacia Estafette
Dacia50 – 02 Septembrie 2018 – Dacia Estafette

In cei 50 de ani de existenta, Dacia a produs peste 6 milioane de automobile, iar mai mult de 3,5 milioane dintre acestea au fost construite dupa lansarea modelului Logan in anul 2004. Dupa aparitia Logan-ului, reteta financiara a acestei marci s-a imbunatatit, iar productia a reusit sa atinga si sa depaseasca nivelul primilor 36 de ani de existenta ai companiei in doar 14 ani.

Istoria Dacia in cei 50 de ani de existenta. Poza preluata de pe site-ul GrupRenault.ro

Dacia Logan a fost si este o masina rezistenta pentru drumurile pe care le avem in Romania. Sunt mandru ca o masina din cele peste 6 milioane fabricate mi-a apartinut pret de 6 ani (din August 2011 pana in Septembrie 2017). Desi nu a fost dotata din fabrica cu aer conditionat, masina s-a comportat foarte bine. Recunosc, nu am abuzat foarte mult de ea, avand in momentul vanzarii peste 83 000 de kilometri. Cu un motor de 1,2 (benzina) si 75 de cai putere, automobilul s-a comportat exemplar, indiferent de vreme sau anotimp.

La final, va invit sa urmariti o galerie foto cu o parte dintre automobilele de la evenimentul #Dacia50.

Povestea Dacia continua. La multi ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *