Timişoara – Un City Break atractiv (1)

“Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” – era o vorbă care s-a răspândit în afara ganiţelor oraşului de pe Bega la Revoluţia din ’89. Într-un alt context cu totul şi cu totul mai optimist, zicala se va repeta în anul 2021 când Timişoara va purta de-a lungul celor 365 de zile din calendar titlul de Capitala Europeană a Culturii.

Până atunci, timişorenii (în special aleşii locali) au timp suficient să se pregătească ca la carte şi să ofere o reprezentaţie (cel puţin) la fel de spectaculoasă precum a reuşit-o Sibiul în anul 2007, în perioada în care Primarul oraşului transilvănean era nimeni altul decat actualul Preşedinte al României, Klaus Iohannis.

Cine/ce este Timişoara (în latină Timisvaria; în maghiară Temesvár; în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar; în sârbă Темишвар, cu alfabet latin Temišvar)?

– Este municipiul de reședință al județului Timiș din Banat;

– Se află în Vestul României, aproape de frontierele cu Ungaria și Serbia;

– În anul 2011, Timișoara însuma aproximativ 319 mii de locuitori și era al treilea oraș din punct de vedere a populaţiei din România;

– Este traversat de râul Bega – primul canal navigabil din ţara noastră (realizat între 1728 şi 1732);

– În anul 1718, se construieşte prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României;

– În anul 1744, se aprobă construirea cartierului de locuit Fabric, cartier având în vecinătate terenurile manufacturilor; constituie cea mai veche zonă industrială de pe teritoriul actual al ţării noastre.

Cum se ajunge la Timişoara?

– cu masina personală din toate colţurile tarii: din Muntenia, Dobrogrea, Moldova, Oltenia, Maramureş; de exemplu, un avantaj îl au arădenii sau cei care vin din Europa de Vest la Timişoara punându-se la dispoziţie Autrostrada A1 (şi nu, nu e păcăleală de 1 Aprilie … avem autostrăzi şi în România);

– cu autocarul din toate oraşele ţârii: Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Constanta, Galaţi, Iaşi;

– cu avionul: cu doar 10 euro (bilet achiziţionat din timp cu minim 2 săptămâni înainte de plecare de la operatorul Rynair), în aproximativ 45 de minute sunteţi in vestul tării de la Bucureşti. De la Aeroportul Internaţional “Traian Vuia”, aveţi la dispoziţie autobuzul E4 care vă duce în oraş în circa 20 de minute.

Fiind un oraş universitar, dar şi cu semnificaţii istorice, fiecare stradă, alee sau bulevard este asezonat de către casele vechi care spre fericirea sau mai puţin a lor, majoritatea nu au fost reabilitate. Te teleportează în timp şi spaţiu, într-o mică Vienă, dar nu despre asta doresc sa vă povestesc în această postare.

Pe 3 August 2018, de Ziua Oraşului Timişoara, locuitorii şi turiştii s-au putut bucura de inagurarea unei noi atracţii din oraş. După lungi dispute între autorităţiile locale şi Ministerul Transporturilor, 4 din cele 9 (în jurul acestei cifre erau intenţiile de achiziţionare în anii trecuţi) vaporaşe au pornit la drum pe malurile Begăi, în prezenţa Primarului Nicoale Robu.

 

Cele 4 vaporase pe care le-am identificat sunt:

– Decebal;

– Traian;

– Burebista;

– Savoya.

Acestea sunt cele pe care le-am zărit în prima duminică a lunii August 2018, dar important e că aşteptarea timişorenilor (şi nu numai) a luat sfârşit, iar o nouă posibilitate de-a vedea oraşul a fost pusă în aplicare sau pe apă. Fiecare vaporaş are o capacitate de 50 de locuri, iar marinarii (angajaţi ai Societăţii de Transport Public Timişoara) au participat la cursurile de manevrare şi pregătire la Galaţi.

9 posibile staţii au fost stabilite pe traseul vaporaşului:

Staţia 1 – mal nord, la stânga de Podul Mihai Viteazu;

Staţia 2 – mal nord, la dreapta de Podul Dacilor;

Staţia 3 – mal nord, la dreapta de Podul Decebal;

Staţia 4 – mal sud, la dreapta de Podul Michelangelo;

Staţia 5 – mal sud, la stânga de Podul Mitropolit Şaguna;

Staţia 6 – mal sud, la stânga de Podul Traian;

Statia 7 – mal sud, la stânga de Podul Ştefan cel Mare;

Staţia 8 – mal sud, în dreptul Străzii Vulturilor (la dreapta de vechiul port);

Staţia 9 – mal sud, la stânga de Podul Modos.

Printre atracţiile de pe traseu se mai numara Catedrala Mantuirii Neamului, Podul Mihai Viteazul, Parcul Rozelor, Podul Michelangelo, Podul Decebal etc.

Până când vaporaşele vor avea toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru începerea transportului în comun, vaporaşele vor fi puse la dispoziţia publicului gratuit, urmând a fi percepută ulterior o taxă simbol de 1 leu/calatoria.

Momentan, staţia de imbarcare este în preajma Podului Mitropolit Şaguna.

Update: Conform Paginii de Facebook a Societătii de Transport Public Timişoara:

“În fiecare zi, în intervalul orar 13 – 21, cu plecare de la pontonul Flora, cei interesaţi pot beneficia de cursele cu vaporetto pe Bega. Menţionăm că timişorenii şi turiştii oraşului nostru au apelat la cursele de pe Bega într-un număr semnificativ, în cele trei zile dedicate Zilelor Timişoarei gradul de încărcare al ambarcaţiunilor fiind de 5.850 de persoane”.

Atracţiile şi metodele de a petrece timpul într-o armonie plăcută în Timişoara nu se opresc aici. Urmează şi alte poveşti cu locuri care sper să vă facă plăcere să le descoperiţi.

One thought on “Timişoara – Un City Break atractiv (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *